Gammal luftvärnskanon på Tofta skjutfält. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio

Förre P18-chefen vill att det satsas militärt på Gotland

Gotland kan bli förstahandsmål
1:56 min

Förre chefen för P18, Karlis Neretnieks, vill se en ny stridsgrupp på Gotland, med ett modernt luftvärn med lång räckvidd, och markförband.

Sammanlagt skulle Gotland ha en militär förmåga omfattande cirka 1500  personer, enligt Neretnieks förslag som han lade fram under under torsdagskvällen på ett möte som ordnades i Visby av organisationen Försvarsutbildarna.

- Eftersom Gotland är ett av de viktigaste områdena i hela Östersjöregionen, om det skulle uppstå någon form av konflikt  så är risken stor att Gotland blir ett förstahandsmål för alla inblandade parter. Jag tror att alla kommer att tävla om att komma först till Gotland, sade Karlis Neretnieks.

Inbjudna till mötet var också företrädare för de politiska partierna, som fick lufta sina synpunkter på försvaret.

Riksdagsledamoten Christer Engelhardt (S) påpekade att partiets försvarspolitiske talesman Peter Hultqvist tidigare i år krävt att gotland ska få en permanent stridsgrupp, och det räcker inte att dutta med några stridsvagnar.

Moderaten Robin Storm som tidigare tjänstgjort i Kosovo ville också han satsa på att åter militarisera Gotland och även stärka hemvärnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".