Kustbevakningen KBV 003. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio Gotland

Kustbevakningen kan tvingas spara

Kustbevakningen kan tvingas spara kraftigt nästa år, om de inte får mer pengar av regeringen. Om eller hur det skulle slå mot verksamheten på Gotland är ännu osäkert.

Totalt fattas 133 miljoner kronor i hela landet, utöver de 1000 miljoner Kustbevakningen får varje år, och 2015 blir läget akut.

Om myndigheten inte får ett tillskott med pengar kommer verksamheten att behöva dra ner på kostnaderna på något sätt. Enligt Kustbevakningens stationschef i Slite, Daniel Romehed, kan det leda till ett sämre miljöskyddsarbete, att d eär mindre till havs och att uppdrag de gör åt andra myndigheter minskar. Det kan även leda till personalnedskärningar.

Daniel Romehed säger att Kustbevakningen de senaste fem åren påpekat att det fattas pengar, men de har fått beskedet att fortsätta som tidigare. I januari uppmanades de att se över vilka verksamheter de skulle kunna spara på.

Men de hoppas på att få extra pengar när regeringen presenterar sin vårbudget, och Daniel Romehed säger att han vill tro att riksdag och regering ser att de gör mycket med lite pengar. Och tycker det vore tråkigt att behöva dra ned på det de byggt upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista