Funktionshindrad lämnades utan stöd över jul

Det bör upprättas en vikariepool så att funktionshindrade som får stöd enligt LSS-lagen inte blir utan hjälp. Det anser en god man som uttrycker kritik mot Region Gotlands arbete när det gäller Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

"De personer som är i behov av ledsagare med stöd från LSS-lagen är väldigt utsatta när det kommer till att få det stöd som de är berättigade till". Så skriver en kvinna i ett brev till regionens socialförvaltning.

Kvinnan är ''god man'' och beskriver hur den man som hon hjälper blir allt mer isolerad. I brevet berättar hon hur den man som hon hjälper blev utan sitt LSS stöd under tre veckor i julas - eftersom den nyinsatte vikarien som stödjer mannen sade upp sig med kort varsel.

Och det fanns ingen att ersätta vikarien med, vilket medförde att mannen lämnades utan stöd och hjälp för att bryta sin isolering.

Den gode mannen kritiserar regionen för att inte se till att den funktionshindrade  mannen får den hjälp som han är berättigad till - och anser att en vikarieanskaffning eller vikariepooler måste organiseras bättre för att de som redan lever i utanförskap inte ska drabbas ännu mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista