Gunnel Ahlgren. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm / Sveriges Radio P4 Gotland

Högre lön för kvinnoyrken

1:29 min

Även i år kommer region Gotland att öka lönerna inom kvinnoyrken med högskoleutbildning, bland annat lärarna. Gunnel Ahlgren, ordförande för Lärarförbundet är glad, men ser att det är långt kvar till jämställda löner.

Region Gotland har nu för tredje året i rad lagt undan en del av den planerade lönesatsningen till kvinnodominerade arbetsgrupper med högskoleutbildning. Det handlar om 0,5 procent som tas från den allmänna ökningen för personalkostnader på 2,5 procent.

Och de som kommer få största delen av den extra potten är lärare, fritidspedagoger och specialpedagoger. Nytt för i år är att även gymnasielärare ingår. Och även rektorer och förskolechefer ska få lite extra på lönekontot.

Men eftersom regionen riktat in sig på att höja statusen i stort för högskoleutbildade kvinnor, så ingår även sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsteraperuter och enhetschefer inom socialförvaltningen och kultur och fritidsförvaltningen.

Men exakt hur mycket det blir för varje enskild yrkesgrupp är svårt att spå innan förhandlingarna är klara, säger Gunnel Ahlgren från Lärarförbundet.  De tidigare åren fick lärarna i genomsnitt mellan 400- 500 kronor extra i lön.

Ulrika Uusitalo Fernholm

ulrika.uusitalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista