1 av 4
Det som dammar mest under saneringsarbetet är innertakets isolerplattor som bränt fast i betongen. Foto: Patrik Annerud/SR P4 Gotland
2 av 4
Skyddsmask på för dem som ägnar dagarna åt att skrapa garagets innertak rent från brandskadad isolering. Den anlagda branden i ett garage i Gråbo i Visby fortsätter att sysselsätta saneringspersonal en månad efter släckning. Foto: Patrik Annerud/SR P4 Gotland
3 av 4
Saneringsarbetet efter den anlagda branden i Visby är inne i sitt smutsigaste skede. Dammet yr när brandskadat bråte skyfflas bort både för hand och med minigrävare. Foto: Patrik Annerud/SR P4 Gotland
4 av 4
Sotiga och illaluktande rester av takisolerplattor från det brandhärjade garaget tippas metodiskt i containrar utanför. Foto: Patrik Annerud/SR P4 Gotland

Nu rensas det brandskadade garaget efter mordbranden i Visby

2:04 min

En månad efter den anlagda branden i Visbystadsdelen Gråbo går saneringsarbetet in i sitt smutsigaste skede. Men trots dammets gifter behöver boende i närheten inte oroas, säger bostads-vd:n.

Det utvecklades temperaturer på 700 grader när elden rasade som mest, natten till söndagen den 19 januari. Elden var av allt att döma anlagd. Polisen betecknar den som mordbrand.
78 lägenheter berördes eftersom elden förstörde el- och vattenledningar som sammanfördes i en central nere i garaget. 18 lägenheter blev helt obeboeliga på grund av brandröken och fick evakueras.
När vi idag skriver den 17 februari i almanackan har saneringsarbetet i lägenheterna hunnit halvvägs. Men ännu återstår en månad tills hyresgästerna kan flytta tillbaka till sina hem.

Asbest i garaget

Gotlandshems vd Staffan Thurgren är nöjd med hur sanerings- och restaureringsaretet har flutit på så här långt, och tror att tidsplanen håller:
- Till förste mars ska de kunna flytta in igen, säger han.
Den som oroas för gifter som sprids i luften från garaget där det smutsigaste saneringsarbetet nu har inletts, ges ett lugnande besked av Staffan Thurgren.
Trots att han inte kan svara på vad som finns i dammet som väller upp ur garagets öppning när SR Gotland är där, och trots vetskapen om att garaget innehåll stora mängder asbest:
- Nä det vet jag inte vad det innehåller. Men någon fara för de boende är det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista