Skogsavverkningen i Ojnareskogen står still. Foto: Clary Winberg / SR Gotland

EU-parlamentariker (MP) tror ännu att Ojnareskogen blir fall för kommissionen

2:19 min

EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) tror att mycket kunskap kring Nordkalks planerade stenbrytning vid Ducker i Gunge kan försvinna efter EU-parlamentsvalet i maj. Han vill se ett snabbt ingripande från EU-kommissionen om det blir "ja" till brytning.

Carl Schlyter anser att Nordkalks önskade brytning i Bunge strider mot flera EU-direktiv som ska skydda fåglar, livsmiljöer och vatten. Som Radio Gotland berättat tidigare vill Schlyter att EU-domstolen bedömer ärendet.

Flera miljöorganisationer har ju begärt att EU-kommissionen skall granska domstolsprocessen kring brytningen vid Ducker.

EU-kommissionen har ställt frågor till Sverige om kalkbrytning på norra Gotland. Det ärendet har kommissionen avslutat.

Men trots det är EU-parlamentarikern Carl Schlyter övertygad om att EU-kommissionen kommer att ha synpunkter om det skulle bli JA, till brytning i det ärende som ju tas om nu.

– Kommissionen vill inte och kan inte uttala sig innan domstolsprocesserna i Sverige är färdiga, säger Carl Schlyter.

Miljökommissionären Janez Potočnik,  sade i augusti 2012 att han kommer att följa fallet noggrant och vidta lämpliga åtgärder. Men om domstolsprocessen kring Nordkalks önskade brytning inte blir klar under hans tid som kommissionär, är Carl Schlyter orolig.

– Får vi en ny kommissionär finns det risk för att den personen inte är lika insatt som nuvarande kommissionär, säger Schlyter och tycker att det är viktigt att det finns EU-parlamentariker som kan driva på och få ett snabbt beslut.

– Det får inte bli ett glapp så att Nordkalk skulle kunna hinna hugga ned skogen och så säger kommissionären "nej ni får inte", då har vi ju förlorat fast vi vunnit, säger Schlyter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista