På katthemmet finns många små bäddar och sovplatser för dom över 100 katterna som bor där/Foto Mari Winarve

Färre katter ska bli hemlösa på Gotland

Genom billigare kastrering och ID-märkning av ska antalet hemlösa katter på Gotland minskas. Genom en information vill myndigheter och privata företag också höja kattens status i samhället:

Det finns drygt en miljon katter i Sverige. Hur många av dem som är övergivna vet ingen, men det kan röra sig om runt 100 000 katter.

På Gotland omhändertar Gotlands Katthem varje år cirka 400 katter och att kastrera och ID-märka dem kostar många hundratusen kronor. Hemlösa katter kan både utsättas för fara och lidande och sprida sjukdomar och parasiter till andra djur och människor.

Därför vill nu länsstyrelsen på Gotland tillsammans med de privata företag och föreningar som ingår i kattprojektet genom subventionerade priser få så många gotländska kattägare som möjligt att låta kastrera och märka sina katter. Projektet finansieras bland annat genom sponsring.

Ett liknade projekt i Västmanland förra året finansierades av bland annat bostadsföretag, försäkringsbolag, kommunen och djurskyddsorganisationer. De gotländska kattprojektets mål är att minst 150 katter ska kastreras och märkas under året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista