Sedlar. Foto: Mika Koskelainen / Sveriges Radio P4 Gotland

Rekordstort överskott för regionen

0:55 min

Region Gotland redovisar ett resultat på 177 miljoner kronor för år 2013. Det är dels nämnderna som gått med 52 miljoner plus till försäljning av fastigheter och återbetalning  av premier på försäkringar som bidrar till det rekordstora överskottet.

Fastighetsförsäljningarna gav 128 miljoner i vinst och premieåterbetalning från AFA gav regionen 78 miljoner tillbaka. Dessutom fick sjukvården 74 miljoner från staten för att ha kapat köerna inom vården.

Med undantag från kultur- och fritidsförvaltningen samt gymnasie och vuxenutbildningsnämnden visar alla nämnder ett överskott.

Men mest pengar till regionens plånbok kommer ändå från försäljningen av fastigheter. Det var fyra äldreboenden som under året såldes till fastighetsbolaget Hemså för sammanlagt 319 miljoner kronor. Inkomsterna från försöljningarna används i första hand till att minska regionens låneskuld med 288 miljoner. En avbetalning som innebär att den årliga räntekostnaden minskar med omkring tio miljoner kronor.

Inte sedan kommunsammanslagningen 1971 har  det ekonomiska resultatet i varit så stort som 2013-års överskott.

1971 slogs Gotlands alla småkommuner samman till en kommun. På regionens ekonomiavdelning har de rotat i dokumenten för att jämföra 2013 års bokslut med gångna decenniers, men inte hittat något resultat som är i närheten av de 177 miljoner som det står på sista raden i det senaste.

Men Åke Svensson ser att han kan få ett pedagogiskt problem att förklara varför skattehöjningen på 50 öre behövdes inför 2014.

Den skattehöjningen, till 33,60, tillsammans med utjämningssystemet ger ett tillskott på 139 miljoner nästa år.

Åke Svensson är nöjd med att alla nämnder, utom två, går med överskott. Nämnderna presenterar ett totalt överskott på 52 miljoner jämfört med budget. En ekonomisk uppryckning jämfört med den andra delårsrapporten somkultur- och fritidsnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden som kultur- och fritidsnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden som gör minusresultat 2013.gör minusresultat 2013. flaggade för ett minus på 44 miljoner.

Regionens ekonomiska resultat har påverkats av vissa engångskostnader; bland annat 63 miljoner för pensionsskulden. Nedskrivningar på anläggningstillgångar och kostnader för avgångsvederlag i samband med övertalighet har påverkat resultatet med 14 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista