Mattias Vejlens samordnar länsstyrelsens arbete med förorenade områden. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland

Gamla handelsträdgårdar kan ha förorenat Visbytomter

1:58 min

Många villaägare i Visby kommer inom kort att få meddelande om att deras fastigheter ska riskklassas för att spåra gifter som kan finnas kvar efter nedlagda handelsträdgårdar.

Det är länsstyrelsen som ska kartlägga ett 20-tal platser i en krans runt Visby, säger Mattias Vejlens som samordnar länsstyrelsens arbete med förorenade områden.

Länsstyrelsen ska nu göra en första inventering av vilka fastigheter som ligger på platser där det tidigare funnits handelsträdgårdar, bland annat i Furulund. På de platser där risken att hitta gamla bekämpningsmedel är störst kommer det att göras fortsatta undersökningar.

I en första etapp ska fastigheter i Visby riskklassas och sen fastigheter på resten av Gotland där det funnits liknande verksamhet. Totalt rör det sig om ett 60-tal platser. Men om det blir aktuellt att sanera villatomter som kommer fastighetsägarna själva troligen inte behöva bekosta åtgärderna säger Mattias Vejlens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista