Hamnen i Burgsvik. Foto: Karin Persson/SR Gotland

Tävling ska utveckla Burgsviks hamn

2:41 min

Gotlands regionledning vill ha en markanvisningstävling för att utveckla hamnen i Burgsvik. Men egentligen tror inte Åke Svensson (S) att så många står på kö för att få överta hamnen.

Egentligen ville tekniska nämnden att hamnen i Burgsvik skulle säljas på öppna marknaden via mäklare. Men regionstyrelsens arbetsutskott går på en annan linje och tror att en försäljning i konkurrens i form av en tävling ger störst nytta för Burgsvik. För med det försäljningssättet kan olika idéer som förts fram av föreningar, företag och privatpersoner prövas mot varandra och ge en spännande utveckling.

Burgsviks hamn finns inte med på listan över strategiskt viktiga hamnar på Gotland och det finns en taktik från regionen att icke lönsamma hamnar skall säljas eller arrenderas ut. De senaste åren har Burgsviks hamn kostat regionen cirka 120 000 kronor om året.

Men hamnen anses viktig för Burgsvik, året runt, inte bara sommartid med sin gästhamn. Burgsviks Havsbastuförening har ett arrendeavtal till år 2040 och i den tävling som nu skall utlysas måste deltagarna ta hänsyn till nuvarande aktörer - bastubadare och andra - och allmänheten måste fortsatt få tillgänglighet till hamn, bryggor och badstrand, anser regionstyrelsens arbetsutskott. Men regionstyrelsens ordförande Åke Svensson har en bild av vad han vill skall ske i Burgsviks hamn - han ser gärna byggnation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista