Befolkningen på Gotland minskade men spås öka till 2030

Gotlands befolkning minskade med 80 personer under förra året. Gotlands befolkning är nu 57 161 personer. Det framgår av en dagsfärsk sammanställning från SCB över helåret 2013.

Minus 67 personer år 2012. Minus 80 personer 2013. Befolkningsutvecklingen går inte åt rätt håll på Gotland. 

Statisitiska centralbyrån presenterar idag helårssiffror för fjolåret med slutsatsen att många, även små, kommuner ökar sin befolkning - mycket tack vare invandring från andra länder.

Men Gotland minskar alltså. Visserligen flyttar fler till  Gotland än tvärtom, men det räcker inte för att kompensera för ett rejält födselunderskott. Och vore det inte för utländsk invandring så skulle även inflyttningen ha ett underskott.

Men, på längre sikt räknar SCB:s statistiker ändå med att det kommer att vända. År 2030 kommer Gotlands befolkning att ha ökat med drygt 2 000 personer - till ungefär 59 300, enligt en befolkningsprognos som TCO beställt av Statistiska centralbyrån.

Det är om 16 år alltså. Det fattas nästan 8 000 pers till den stolta vision som Region Gotland fortfarande har för år 2025.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista