Naturvårdsverket anser att korsningsgrisar är "vilt"

Naturvårdsverket yttrar sig nu över de så kallade "korsningsgrisar" som finns på sydöstra Gotland; grisar som i förvildad fri stam anses kunna skada orkidéer och tryffel. De är "vilt".

Naturvårdsverket ger mothugg till den markägare, med grishägnet, som hävdat att djuren i hägnet inte är att betrakta som "vilt". För så har han argumenterat efter att länsstyrelsen krävt att han skall avveckla sitt hägn.

På den gotländska länsstyrelsen har de oroat sig för att korsningsgrisarna - en blandning av vildsvin och tamgrisar - rör sig fritt ut och in ur hägnet. Elstängslet anses vanskött, med el bara in ena tråden och på vissa ställen inte högre än 13 centimeter. Det har fått länsstyrelsen att befara att både tryffel och orkidéer och skall ta skada.

Markägaren har alltså inget tillstånd att ha vilt i hägn. Det behövs inte, hävdar han; hans stängsel är intet "vilthägn", eftersom han anser att hans grisar inte är "vilt". Han bekräftar att han inte sökt tillstånd enligt jaktförordningen för att hålla korsningsgrisar, för han tycker att ett sådant tillstånd inte behövs.

Naturvårdsverket ger nu sin syn på saken. Korsningar mellan tam- och vildsvin är att betrakta som vilt. Inhängnaden på sydöstra Gotland är därmed ett vilthägn, utan tillstånd. Naturvårdsverket anser att Länsstyrelsen på Gotland haft skäl för sitt föreläggande att vilthägnet skall avvecklas.

Tidpunkt för när målet slutligt skall avgöras i Mark- och miljööverdomstolen är ännu inte utsatt.

Att Naturvårdsverket uttalar sig nu beror alltså på att fallet med de gotländska korsningsgrisarna ligger hos Mark- och miljööverdomstolen, där markägaren fick prövningstillstånd. 

Markägaren har alltså inte accepterat länsstyrelsens beslut att hägnet skall bort. Han överklagade först till mark- och miljödomstolen, som gav honom längre tid på sig att avveckla hägnet - till mitten av mars i år. Nu är ärendet alltså vidare i nästa instans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista