Död ko i Åminne kan ha dumpats från fartyg

0:56 min

Den döda ko som flutit iland vid Åminne på östra Gotland kan vara en av de kor som troligen har dumpats från ett fartyg på väg över Östersjön och flutit iland även i Danmark och Skåne.

Det började på nyårsafton. Strax öster om hamnen i Gislöv i Skåne. En död ko hade flutit iland. Trelleborgs tekniska förvaltning fraktade bort kon.

Två dagar senare: En död ko nära badbryggan vid Falsterbo strandbad.

Under veckan som följde hittades ytterligare fem döda kor längs de skånska stränderna.

Nu tog det fart. Kammaråklagare Ingvar Wennersten inledde en utredning om miljöbrott och Länskriminalens miljöbrottsenhet började arbeta med att identifiera korna - alla kvigor av den svartvita mjölkrasen Holstein.

Fler kor hittades, nu också i Danmark. Det gick inte att identifiera dem, eftersom de hade fått örat avskuret - det öra där märkningen sitter. En av dem var dock märkt med en nummerbricka som visade att korna inte kom från något EU-land.

Förutom att örat saknades kunde åklagaren konstatera att kornas bakben var hopbundna, vilket tydde på att de blivit dumpade över bord snarare än att de hade vistats på land.

Tre kor obducerades. En av dem hade skador på bröstkorgen som tyder på att hon klämts till döds under transporten. Hon hade så

lite maginnehåll att hon sannolikt fått ytterst lite mat sin sista tid i livet. Två hade avlivats med bultpistol. Den ena av dem hade stressrelaterade skador i hjärtmuskeln. Den andra hade blodig tarmkattarr, enligt obduktionsrapporten.

Laboratorieveterinären konstaterade att djuren inte led av någon infektion, utan att skadorna hade orsakats av stress.

Danska polisen kom med följande förklaring:

De närmare hundra djuren fraktades från USA av ett libanesiskt fartyg, med destination Ryssland. I Biscayabukten utanför spanska och franska kusten blev det storm och flera av djuren dog eller skadades.

Väl framme i den ryska hamn dit djuren skulle, vägrade veterinärerna på plats att ta emot dem. Besättningen på fartyget ska då ha vänt, och dumpat korna strax norr om Bornholm, innan de fortsatte färden ut ur Östersjön.

Undersökningar visade att fartyget inte varit inne i den svenska ekonomiska zonen. Åklagaren lade därför ner utredningen om de sammanlagt 13 döda kor som flutit i land på Skånes sydkust och på Själland. När fartyget lämnade Östersjön stoppades det i Kielkanalen och besättningen förhördes innan den fick fortsätta. Det svenska utredningsmaterialet har också skickats till Tyskland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista