Sudersand. Foto: Bertil Gabrielsson.

Utvecklingen för Sudersand på Fårö tvistefråga i regionfullmäktige

0:42 min

Den fördjupade översiktsplanen för Fårö vållade het debatt i regionfullmäktige. Ordväxlingen kom bland annat att handla om huruvida sandinsekters livsvillkor är viktigare än Fåröbornas.

Den fördjupade översiktsplanen för Fårö behandlades i regionfullmäktige på torsdagen. Debatten kom att handla om Sudersand och möjligheten att exploatera det området mer än dagens strandskyddsbestämmelser medger.

De styrande/rödgröna anser att Länsstyrelsen på Gotland inte kommer inte att acceptera att Sudersand blir ett så kallat LIS-område - alltså ett "landsbygdsutvecklingsområde i strandnära läge". Medan oppositionen ansåg att turismen är en så viktig näring för Fårö att möjligheten att ytterligare utveckla Sudersandsområdet skulle undersökas.

Både regionens samhällsbyggnadsförvaltning och ledningskontor slår fast att det "antagligen inte" är lagligt okej att peka ut Sudersand som LIS-område. Det invände oppositionen mot. 

Centerns Lars Thomsson ansåg i debatten att det var ett "passivt och utvecklingsfientligt tänk" att inte vilja utveckla Sudersand. Hans partikamrat, Fåröbon, Kerstin Kalström hävdade att Fåröborna är upprörda över att regionstyrelsen snarare lutade åt att vilja utveckla Klintsbrovik för att öka värdet på det området för Fortifikationsverket, medan Sudersand inte skulle få samma möjligheter.

Kerstin Kalström rapporterade att det i sanddynerna finns sandinsekter som hon upplever att det värnas mer om, än om Fåröbornas möjligheter.
- Är det vi eller sandinsekterna som skall leva på Fårö, frågade hon.

Socialdemokraten Bo Björkman undrade om inte turister föredrar oexploaterade stränder. Han anser att orörda stränder är en del av Gotlands attraktionskraft. 

Centerns Eva Nypelius ansåg att det skulle skapa jobb och sysselsättning om det satsades på "faciliteter" på Sudersand.

Moderaten Lena Simonsson sade att det är av yttersta vikt att utveckla Sudersand för att det skall bli fler året-runt-boende på Fårö.

Miljöpartiets Isabel Enström frågade sig om ett LIS-område verkligen är det enda sättet att utveckla Fårö. Hon tycker att det är viktigt att behålla strandskyddet och istället utveckla området utan att ta stranden i anspråk.

Efter votering beslutade regionfullmäktige att Sudersand inte skall klassas som LIS-område. Omröstningen slutade 36-34. (En av de 71 ledamöterna var frånvarande) 
Centern, Moderaterna och Folkpartiet reserverade sig mot beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista