Uppsala universitet Campus Gotland. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Krismöte om Uppsala universitet

1:12 min

Konsistoriet, Uppsala universitet och Campus Gotlands styrelse, har idag diskuterat ledningskrisen vid Uppsala universitet.

En av frågorna som diskuteras är de avgångskrav som har rests mot rektor Eva Åkesson efter att det framkommit klagomål om att hon ska ha skrämt medarbetare till tystnad.

Universitetsstyrelsen har nu fått en skrivelse där ett stort antal av universitetets övriga akademiska ledare begär att hon ska avgå.

Själv säger Eva Åkesson att hon inte kommer att avgå.

– Jag tar självklart kritiken på mycket stort allvar. Jag kommer att analysera det jag hört och vid nästa konsistoriemöte kommer jag att kommentera kritiken mot mig, säger Eva Åkesson.

Före slutet av nästa vecka hoppas Universitetets styrelse ha ett beslut om rektor Eva Åkessons situation, säger styrelseordföranden Carola Lemne till P4 Uppland.

Styrelsen kommer troligen att fatta beslut i frågan under nästa vecka. Det är regeringen som fattar beslut om en rektor ska tillsättas eller avsättas, men konsistoriet kan lämna rekommendationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista