Faludden, en av de platser där det kan bli svårare att bygga. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Fortifikationsverket vill kunna stoppa gotländska byggen

Bo Björkman(S): Det försvårar vår handläggning
4:09 min

På flera platser på Gotland kan det bli svårare för fastighetsägare att få bygglov i framtiden. Fortifikationsverket vill som myndighet kunna ha synpunkter på byggen.

Det gäller inom fyra stora områden på ön. Det säger Bo Björkman, socialdemokratisk ordförande i byggnadsnämnden. Han blev överraskad när det gick upp för honom vad Fortifikationsverket önskar.

Bo Björkman räknar upp områdena Holmudden och Limmor träsk på Fårö, Stora delar av Buttle och Faludden. Han pekar kartor över de områden där Fortifikationsverket flaggat för att de vill kunna ha synpunkter. Bo Björkman läser ur de handlingar han fått - listan över vad Fortifikationsverket vill kunna reagera på; Bygga fasta cisterner, tillbyggnader, komplementbyggnader i lantbruket, alla vindkraftverk, radio- och telemaster, fasadbeklädnad, plåttak.

Bo Björkman tror att det kommer att bli omöjligt för somliga att få bygga det de vill, som de tidigare kanske hade fått. Han vill uppmärksamma regionledningen på det nya och anser att regionen skall ta kontakt med Fortifikationsverket.

- Det är viktigt för oss att vi behåller vår handlingsfrihet och inte får den beskuren, säger Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".