Buttle. Foto: Katarina Hedström / Sveriges Radio P4 Gotland

Fortifikationsverket vill dämpa oro för nya bygglovskrav

"Dra inte för stora växlar."
1:14 min

Det finns en risk för att försvarets tekniska utrustning kan bli störd av master och stängsel, säger Fortifikationsverket som förklaring till att verket krävt utökad bygglovsplikt runt om på Gotland.

I den lista som Fortverket överlämnat till regionen nämns bla att bygglovsplikten ska gälla ekonomibyggnader, vindkraftverk, telemaster och även elstängsel. Det handlar bland annat om delar av Fårö, Buttle och Faludden.

Men planchef Anders Rahnberg på samhällsbyggnadsförvaltningen på Gotland säger att elstängsel kan han inte tänka sig att man ska ha bygglov för.

På Fortifikationsverket tycker man inte heller att gotlänningarna ska dra alltför stora växlar på den ansökan som verket lämnade in i fjol.

- I nästa fas i den här processen kommer försvarsmakten att hålla information på plats, för markägarna, säger Stefan Magnusson, markdirektör på Fortifikationsverket.

Det var i fjol somras som Fortverket skickade in en ansökan om så kallade områdesbestämmelser för sex platser på Gotland, men det var först under torsdagen som det blev känt för gotlänningarna, sedan Socialdemokraten Bo Björkman tog upp det regionfullmäktiges sammanträde.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".