Björn Jansson(S) var den gotländska politiker som Region Gotland under 2013 betalade ut mest till i visstidspension. Foto: Anna Jutehammar / SR Gotland

Beslut i vår om nya pensionsregler för gotländska politiker

Region Gotland kommer troligen att byta ut de omdiskuterade politikerpensionerna med det omställningsstöd under tre år som Sveriges Kommuner och Landsting föreslagit.

De tidigare politikerpensionerna som gett avgående ledande politiker möjlighet till full pension vid 50 års ålder fram till 65-årsdagen utan krav på att söka andra jobb. Under hösten tog Sveriges Kommuner och Landsting fram en ny modell för omställningsstöd som ger förtroendevalda rätt till som mest 85 procent av sitt arvode under tre år för att underlätta överången till ett vanligt jobb efter den politiska karriären. De ska också får rätt till utbildning om det behövs.

Det är upp till varje kommun att bestämma hur reglerna ska se ut för lokalpolitikerna, men allt tyder på att Gotland kommer att införa den nya modellen för de politiker som får sina uppdrag efter valet 2014. Däremot kommer troligen de gamla reglerna fortsätta att gälla för dem som är förtroendevalda idag.

Under 2013 har Region Gotland betalat ut drygt 660 000 kronor i så kallade visstidspension till tre politiker. Socialdemokraten och regionfullmäktiges ordförande Björn Jansson var den som fick ut mest, drygt 270 000 kronor, tätt följd av centerpartisten Eva Nypelius med drygt 266 000 kronor. Till socialdemokraten Sonja Landin betalade regionen drygt 122 000 kronor i visstidspension.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista