Foto: Jesper di Corsi/ SR Gotland

Gotlands museum vill fira Roma klosters 850-årsjubileum med ärkebiskopen

1:45 min

Roma kloster fyller 850 år i år. Det uppmärksammar Gotlands Museum tillsammans med bl a stiftet, Statens Fastighetsverk och katolska kyrkan med pilgrimsvandring från Visby och en gudstjänst 20 augusti.

Eva Selin, projektledare på museet hoppas på att både ärkebiskopen Antje Jackalén och den katolske biskopen Anders Arborelius medverkar vid den gudsjänst som hålls i Roma.

Det blir också ett symposium under två dagar med en rad föredrag om både cisterciensernas historia i Norden och i Roma. Men också om kungsgården och klostret i Roma i framtiden.

Cistercienserna grundade enligt källorna Roma kloster 1164 som dotterkloster till Nydala. Det är samma år som Uppsala ärkestift grundades.

Munkarna i klostret i Roma förde många nymodigheter med sig, som byggnation, stenarbete, avel och rationella metoder i jordbruket. De anla också sinnrika bevattningsystem och dikningar.

Eva Selin berättar att de införde en mängd nya växter till föda, medicinalbruk och färgning.

Museet vill i framtiden skapa ett stort forskningsprogram kring Roma kloster och kungsgård, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista