Visby lasarett. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Brist på överläkare i Visby gör det nödvändigt att använda hyrläkare

1:47 min

Tre överläkare har på kort tid slutat på medicinavdelningen på Visby Lasarett.  Det har lett till att man varit tvungen att ta in hyrläkare sedan mitten av januari.

Att det kommit många hyrläkare har lett till problem eftersom det, enligt sjuksköterskor på avdelningarna, saknas rutiner för hur läkarna ska tas emot och informeras.

Tina Westberg, som är sjuksköterska på hjärtavdelningen, möttes av en dansktalande man som sa att han var läkare som hon skulle gå ronden med.

– Det kunde ha varit vem som helst, tänkte hon, eftersom det inte fanns någon information om att det skulle komma en främmande läkare.

Cathrine Malmqvist är tillförordnand verksamhetsområdeschef för medicinska specialiteter och säger att rutinerna kring hyrläkare på medicinavdelningarna blir bättre och att personalen är bättre informerad.

De tre överläkartjänsterna ska nu besättas, men det kan komma att dröja. En av tjänsterna kommer vara tillsatt i juni, mer vet man inte för tillfälllet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista