1 av 2
Lars Rasmusson ska hålla Traumes fem fortbollsplaner gröna och ogräsfria utan växtskyddsmedel tycker regionen. Orimligt, tycker Lars själv. Foto: Patrik Annerud/SR P4 Gotland
2 av 2
Både Rosel Åkerblom och Ove Söderdahl i Stenkyrka påverkas av Region Gotlands nya striktare vattenskyddsregler. Foto: Patrik Annerud/SR P4 Gotland

Hårdare regler för vattenskydd väcker irritation

5:25 min

Region Gotland planerar att införa nya, hårdare, regler för att skydda Visbys vattentäkter. "Det lägger en död hand över bygden", säger en kritisk fastighetsägare som tycker att utveckling förhindras.

Tre tusen fastighetsägare i och omkring Visby berörs när Region Gotland stramar åt reglerna om vattenskydd. De ändrade reglerna kommer bland annat att förhindra nybyggnation av bostadshus med vattentoalett.

Den sista februari går tiden ut för att lämna synpunkter på en samling betydligt  hårdare regler som Region Gotland planerar att införa som skydd mot Visbys vattentäkter.

Reglerna möter kritik från en mängd fastighetsägare inom det utökade skyddsområdet runt Visby. De tycker att restriktionerna är onödigt hårda och ett hinder för utveckling. Rosel Åkerblom är en av kritikerna.

- Det lägger en död hand över bygden, säger hon

Rosel Åkerblom är en av dem som drabbas av tuffare regler för all form av verksamhet som kan påverka grundvattnet i ett förlängt skyddsområde i och kring Visby.

Hon bor i Stenkumla, i ett område som idag inte har några begränsningar men som kommer att få det i och med de nya skärpta restriktioner som planeras att antas av politikerna nu i vår. De nya reglerna innebär förbud mot att borra efter eget vatten, mot att borra för bergvärme, mot att använda bekämpningsmedel och mot att anlägga infiltrationsanläggning för avloppsvatten, om det inkluderar vattentoa. I praktiken - i och med detta - ett stopp för nybyggnation, tolkar Rosel Åkerblom det som.

Syftet med den nya vattenskyddsplanen är att se till att det finns bra vatten även i framtiden. Den ersätter den nuvarande planen, som är 35 år gammal o som är mycket vagare formulerad - där pratas det om försiktighet, nu pratas det om förbud. Arealen på det vattenskyddade området är också förändrat - söder om Visby är det kraftigt utökat. I öster inkluderas även industriområdet Österby.

Så dels är det hårdare restriktioner i den nya vattenskyddsplanen - dels är det många som tidigare varit opåverkade som nu tvingas till inskränkningar av hur de får använda markerna de äger.

Inte populärt, eftersom det både blir krångligare och troligen också dyrare att bedriva verksamhet inom skyddsområdet.

Ove Söderdahl måste börja begära tillstånd för att få samla ihop grenar och trädavfall på sin mark, och för att få köra traktor eller skogsmaskin sätts regeln att han max får ha 250 liter dieselolja i tanken.

Lars Rasmusson måste ställa in sig på att få sköta Visby AIK:s fem fotbollsplaner helt utan ogräsmedel och gödning.

Regionen själv måste hitta andra platser att dumpa snömassor från innerstaden på, än vid Oskarsstenen, eftersom snö inte kommer att få läggas på hög inom zonen - om den hämtats utifrån.

På Kulgården, vid Stora Hästnäs norr om Visby, frågar sig Caroline och Johan Thomasson varför Region Gotland flyttat in dem innanför vattenskyddszonens gräns, trots att ingen ny kunskap tillförts, sedan 2005 då SGU, Sveriges geologiska undersökningar, presenterade den rapport som Region Gotland grundar hela sitt förslag till ny reviderad vattenskyddsplan på.

Det har gått tio år sedan arbetet inleddes, med att revidera vattenskyddsplanen. Sedan dess har gränserna flyttats flera gånger och restriktionerna formulrats, och omformulerats. Varit ute på remiss, och kompletterats efter det.

Nu finns det en deadline, 28:e februari då tiden går ut för att lämna fler synpunkter. Det finns en projektledare med uppdrag att ro vattenskyddsplanen i hamn. Hon heter Claudia Castillo och är miljöskyddsinspektör på Region Gotland.

- Det kan bli jobbigt för den enskilde,  men vi gör ju allt detta för att skydda vårt grundvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista