Josef Fransson sitter i riksdagen och kommunfullmäktige hemma i Skövde för Sverigedemokraterna. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio

Få vågar öppet ta ställning för Sverigedemokraterna

1:35 min

Riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) var inbjuden för att prata landsbygdspolitik, men bara tio personer kom till mötet. SD:s ordförande på ön, Hannes Müller var besviken, men nöjd med mötet.

Av de 10 som kom på mötet ingår tre i den lokala partistyrelsen, förutom ordföranden var Björn Ljung och Kaj Lundmark där.

Partiet kan fortfarande inte presentera någon lokal valsedel till höstens fullmäktigeval. De räknar med att få mellan tre och fem mandat, men har svårt att få ihop kandidater.

– Vi har haft ett antal som velat kandidera, men anhöriga har kanske inte tyckt det varit dags för det, säger Hannes Müller.

Att det är känsligt att ställa upp för ett parti som Sverigedemokraterna bekräftade gästen Josef Fransson. Han avstod från att ställa upp i valet 2006 för att han var rädd att inte få jobb, men sitter nu i både fullmäktige hemma i Skövde och riksdagen.

Förutom landsbygdspolitik pratade han också mycket om energipolitik, särskilt alternativa energislag som vindkraft och solel som enligt honom inte är lönsamma vare sig energimässigt eller ekonomiskt. Och Josef Franssons råd till SD på Gotland var att göra vindkraften till en av partiets valfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista