Yvonne Larsson med hunden Jesse. Foto: Daniel Värjö/P4 Gotland Sveriges Radio

Flest omoperationer av bröstcancerpatienter på Gotland

Yvonne Larsson: Man ser allt svart
2:15 min

Gotland har störst andel bröstcancerpatienter i Sverige som måste opereras om för att all cancer inte tagits bort. Anledningen är att man på Gotland inte kan undersöka hur allvarlig tumören är under pågående operation.

På Gotland  behöver var fjärde patient, eller 26 procent, måste opereras igen om inte all cancer tagits bort vid den första operationen, vilket är den största andelen i landet där genomsnittet är 15 procent.

En orsak är att Gotland inte under den första operationen gör ett så kallat fryssnitt i lymfkörteln i armhålan för att undersöka hur cancern spridit sig, då man direkt kan göra en större operation och därmed slippa en andra operation.

Eva Borin, överläkare vid Visby lasarett, säger att de undersöker möjligheterna att börja med det på Gotland, men att det behövs expertis i form av en patolog.

Gotland sticker också ut i statistiken med störst dödlighet fem år efter en bröstcanceroperation, enligt SKL: s "Öppna jämförelser".

13% av bröstcancerpatienterna på Gotland har dött fem år efter en operation. Riksgenomsnittet  är 10%.

En teori är att kvinnor på Gotland gör mammografi och söker vård i ett senare skede av sjukdomen.

Överläkare Eva Borin säger att landstinget ser allvarligt på detta och nu ska utreda orsakerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".