Kalle Nyberg gick i pension efter nära 30 års arbete på länstyrelsen. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio
Onsdagsintervjun

Gick i pension innan det finns beslut om kalkbrytning i Ojnareskogen

19 min

Kalle Nyberg jobbade med öns stora bergtäkter vid länsstyrelsen i Gotlands län under tio år. Han följde alla domstolsförhandlingar om Ducker i Bunge, men blev pensionär innan frågan avgjorts.

– Ja lite snöpligt är det, när man hållit på så länge och är så engagerad som jag trots allt varit, säger Kalle Nyberg.

Men han tänker inte släppa frågan om stenbrytning på fastigheten Bunge Ducker 1:64, utan tänker följa de fortsatta förhandlingarna i Mark- och Miljödomstolen nu i mars, fast då på åhörarplats.

Det hela började med provbrotten Nordkalk ville göra, och som behandlades två gånger i miljödomstol, så totalt har Kalle Nyberg följt ärendet genom sex domstolsförhandlingar. Och genom åren har det utvecklats till ett otroligt komplicerat ärende.

– Ju mer underlag som kommit fram desto mer frågor har ställts, experter har ställt mot varandra, säger Kalle Nyberg.

Det handlar om att väga olika intressen mot varandra, å ena sidan naturen och vattnet, å andra sidan näringslivets behov av kalk.

– Det är ju länsstyrelsen jag företräder i domstolen, och vi företräder de allmänna intressena och ska göra en samlad bedömning, säger Kalle Nyberg.

Men han vågar sig inte på en gissning om hur Ducker i Bunge slutar.

– Nej, det vågar jag inte. Vi har gissat efter varje förhandling och känslan som man har haft har alltid varit fel, så det är svårt, avslutar Kalle Nyberg i Onsdagsintervjun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista