Vasaloppsåkande Eva Buskas Foto Lasse Ahnell SR P4 Gotland

Minsta snöträningen hittills inför Vasaloppet

6:13 min

Smältande myrar och vatten är stora problem för Vasaloppet just nu. Eva Buskas är en av 36 vasaloppsåkare från Gotland som förberett sig länge, men mest på rullskidor.

"Risk för vattenplaning", "vilken är bästa fastmarksvallan?", "har du vattenskidor?", ja skämten till de gotländska skidåkarna har den sista tiden varit många. Skidåkare som nu tränat hela hösten för att på söndag köra Vasaloppet tillsammans med 15 800 andra anmälda åkare.

Vid en presskonferens på förmiddagen idag berättade ansvariga för Vasaloppet om de stora problemen med värme och blåst. Det finns snö men det finns också stora mängder vatten som påverkar spåren.

En av åkarna som på fredag reser iväg är Eva Buskas. Gemensam buss från alla klubbarna tycker hon är extra roligt men hon känner fortfarande en viss osäkerhet att loppet verkligen blir av, trots att arrangörerna gör sitt yttersta. "Jag har på mina tidigare fyra Vasalopp aldrig kört hela loppet i minusgrader" säger hon och räknar därmed med överraskningar och förändringar.

På söndag den 2 mars 2014 körs Vasaloppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista