Vy över Östersjön och Visby Ringmur. Foto: Filip Joelsson/SR Gotland

Visby får dricksvatten från havet

Tekniska nämnden: Nu har vi en lösning på vattnet
1:50 min

Visby ser ut att få sitt framtida dricksvatten från havet. I dag tog tekniska nämnden, i full enighet, en plan för vattenförsörjning på Gotland. Enligt den planen blir Tingstäde träsk inte längre vattentäkt för Visby, utan för norra Gotland. För Visby planeras ett avsaltningsverk.

Dagens ledning mellan Tingstäde och Visby är gammal; 40-50 år säger Tommy Gardell som slår fast att det skulle kosta hiskeliga pengar att renovera den. Kanske sådär 60 miljoner. Vattenverket i Tingstäde behöver renoveras för cirka 10 miljoner. Den Va-plan som tekniska nämnden antagit i dag innebär att det skall ordnas ett avsaltningsverk i Visby som ansluts till Bingeby vattenverk. Det verket kan då förse hela södra Gotland med vatten, till en beräknad kostnad av 100 miljoner. Det beräknas kunna stå klart 2020.

Vattenförsörjningen för norra Gotland föreslås ske genom att Tingstäde vattenverk alltså ansluts till Slite vattenledningssystem. Prislapp för det; 20 miljoner.

I planen talas det också om ett avsaltningsverk på sydvästra Gotland år 2017. Eventuellt i Kvarnåkershamn. 13 miljoner.

Det är alltså de kommande åren stora summor som den kommunala Va-utbyggnaden väntas kosta. Summan i tekniska nämndens handlingar är 598 miljoner fram till år 2022. Men väl satsade pengar, enligt Tommy Gardell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".