Branbilar vid räddningstjänsten i Visby. Foto: Filip Joelsson/SR Gotland

Oenighet om bemanning av brandstationer

Heltidsbrandmän i Slite och Hemse saknas
2:33 min

Länsrådet Peter Molin har i ett skarpt brev till Region Gotland understrukit vikten av att ett handlingsprogram mot olyckor ska följas. Det handlar om bemanningen på brandstationerna i Hemse och Slite.

Länsstyrelsen tycker att det är anmärkningsvärt att regionen inte lägger de pengar som krävs för att uppfylla det som överenskommits.

Men tekniska nämndens ordförande, socialdemokraten Tommy Gardell, värjer sig mot kritiken.

Det brev som länsrådet Peter Molin skrivit till Region Gotland - fullmäktige - har en slutknorr om betydelsen av att Region Gotland genomför det som regionen suttit i samråd och gått med på. För Region Gotland, länsstyrelsen, Kustbevakningen och Polismyndigheten har tillsammans diskuterat ett handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor. Det handlingsprogrammet är antaget i fullmäktige i december förra året. Men nu i slutet av januari togs ärendet upp i tekniska nämnden som beslutade att inte begära de extra pengar som behövs för att genomföra de förändringar som behövs om handlingsprogrammet skall följas. Anmärkningsvärt tycker länsrådet.

För fullmäktiges beslut innebär att beredskapen i Slite och Hemse skall höjas. Det skall vara heltidsbrandmän där och ett regionsbefäl skall anställas.

När de berörda myndigheterna träffades och samrådde var de överens om att den nya organisationen skulle påbörjas innan sommaren 2014.

Det nya, med bland annat heltidsbrandmän kostar 8 miljoner om året. Att bemanna Slite på det viset från och med den 1 juni i år kostar 2,4 miljoner. Men Tommy Gardell i tekniska nämnden anser att det kan vänta med att bemanna Hemse till januari 2015.

Regionledningen är inte villig att bevilja tilläggsanslag för den här satsningen, säger Tommy Gardell, som därför inte begärt de extra pengar som krävs.

Räddningschefen Dick Svennefelt har träffat tekniska nämndens ledamöter och förklarat att han är bekymrad över vilka konsekvenser det kan få att regionen inte betalar vad det kostar. Han har flaggat för att det kan få följder om länsstyrelsen lämnar ärendet vidare till myndigheten Samhällsskydd och beredskap. För då är det möjligt att de i sin tur lämnar saken till Regeringsrätten som fattar beslut om eventuell åtgärd för Region Gotland.

Men Tommy Gardell är lojal mot sin budget. Pengarna finns inte, säger han.

Oppositionen har reserverat sig mot beslutet och centerns Karl-Johan Boberg förstår att länsstyrelsen reagerat mot regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".