Foto: Gunnel Wallin / SR Gotland

Känslosam häktningsförhandling i Gotlands tingsrätt

Den 30-åriga man som anhölls i början av veckan för att ha misshandlat två poliser häktades av Gotlands tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel, våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman.

Häktningsförhandlingen i Gotlands tingsrätt blev väldigt känslosam och mannen bröt ihop när åklagaren kom med sin framställan, så att rätten fick lov att ta en paus för att han skulle kunna fortsätta.

Åklagaren Susanne Wihlborg, gick först och främst igenom händelseförloppet där det beskrevs att mannen vid tillfället ska han ha tagit strypgrepp på sin fru så att hon seglat ner på golvet och sedan ska han bland annat ha med kraft tryckt hennes huvud mot golvet. När sen polisen kom ska han ha hotat att skjuta dem och ska också handgripligen ha slagit båda poliserna och skallat den ena.

Mannen själv förnekar bestämt försök till mord, men erkänner våld mot tjänsteman. Hans minnesbild är dålig på grund av att han var berusad, han säger att han vet att det varit bråk men minns inte hur grovt det var och har luckor kring vad som hände.

Han säger också att han mår dåligt och måste få hjälp, och sa bland annat "det där är inte jag, det är en sjuk människa du beskriver" när åklagaren kom med sin framställan.

Mannen häktades för grov misshandel och i två fall våld och hot mot tjänsteman. Åklagaren har fortfarande möljlighet att yrka på att mannen döms för mordförsök när åtal väcks och det beror på vad den fortsatta utredningen

Åtal ska vara väckt senaste den 13 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".