Bild exteriört på villa Muramaris som byggdes år 1915 av makarna skultptören Ellen von Hallwyl och hennes make, konsthistorikern Johnny Roosval. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm / Sveriges Radio P4 Gotland

Muramaris ännu byggnadsminne trots branden

Den brandskadade Villa Muramaris fortfarande har så stora kulturhistoriska värden att det är motiverat att stå kvar som byggnadsminne, har länsstyrelsen på Gotland beslutat.

Det nya beslutet innebär i princip att interiören stryks ur skyddet, men att de bevarade delarna såsom stomme, murar och skulpturala delar i den brandskadade byggnaden fortfarande skall ha ett skydd.

Restaureringen av byggnaden har ju påbörjats och länsstyrelsens beslut innebär att den bevarade stommen, murverk och skulptural utsmyckning med mera skall bevaras och så långt det är möjligt.

Det betyder att till exempel standardsnickerier eller plåttak som inte  hör  hemma i miljön inte får användas vid restaureringen.

För sidobyggnaderna och trädgården som inte berördes av branden, är skyddet oförändrat sedan 1987.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista