1 av 2
Uppsala universitets rektor Eva Åkesson och konsistoriets ordförande Carola Lemne. Foto: Anton Dyrssen/Sveriges Radio
2 av 2
Medieuppbådet var stort på Uppsala universitets presskonferens om rektors framtid. Foto: Anton Dyrssen/Sveriges Radio

Campus Gotlands rektor Eva Åkesson sitter kvar

1:50 min

Uppsala universitets rektor Eva Åkesson får sitta kvar, har styrelsen för Uppsala universitet bestämt. Istället har de tre vicerektorer som framförde kritik mot henne lämnat in sin avskedsansökan.

– Jag är glad och stolt att ha styrelsens fortsatta förtroende, sade Åkesson i en första kommentar.

Styrelsen, konsistoriet, har gjort en helhetsbedömning av situationen utifrån den kritik som vicerektorerna lämnat in i en skrivelse. Slutsatsen som presenterades i dag var att kritiken inte "innehåller tillräckliga sakskäl som motiverar att regeringen begär att rektor entledigas".

Det ställs nu krav från konsistoriet på hur rektor jobbar med den kritik hon fått av vicerektorerna. Ledarskapet måste utvecklas. Rektor ska nu ta fram ett förslag på hur förtroendeklyftan kan överbryggas. Rektor ska också återrapportera till konsistoriet hur arbetet går.

– Nu kommer jag arbeta för att vi så snart som möjligt kan återgå till vardagen att jobba för Uppsala universitets bästa, sade rektor Eva Åkesson på presskonferensen.

Varken rektor eller konsistoriets ordförande ville diskutera i sak vad kritiken mot rektorn gäller mer än att det handlar om meningskiljaktigheter i ledarskap och styrning av universitetet.

De tre vicerektorer som framfört kritik mot rektor har nu lämnat in sin avskedsansökningar, något som beklagades på presskonferensen av Carola Lemne, konsistoriets ordförande.

– Jag upplever att jag har fått ett stort stöd från medarbetare och studenter inom Uppsala universitet, svarade rektor Eva Åkesson på P4 Upplands fråga om hur hon hanterar att ytterligare åtta skrev under kritiken mot henne.

Konflikten har varit uppslitande för universitetet, berättade Carola Lemne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista