Buffébordet. Foto: Mika Koskelainen / Sveriges Radio P4 Gotland

Så gör du Lisa Lindgrens lättlagade buffé

Recept på långtidsbakat sidfläsk med nejlika och stjärnanis, rökt lax med sparrispotatis, rostbiffrulle, oxfilé i bit, färska champinjoner med vitlök, färska rödbetor, blandade gula, röda och svarta morötter samt palsternackastomp på bädd av fänkål. 

Långtidsbakat sidfläsk med nejlika och stjärnanis

"Det blir smakrikt och fantastiskt mört."

Sidfläsk i bit.

Krydda med svartpeppar, stjärnanis och hel nejlika. Häll på en mörk lättöl och eventuellt lite vatten.

Ställ in i ugnen, tio minuter i 200 grader. Sänk sedan värmen till 60 grader och låt sidfläsket stå i cirka 4 timmar. Serveras skivat.

Rökt lax med sparrispotatis

Skiva sparrispotatisen grovt. Förkoka lite. Bryn så de får lite färg (grilla gärna).

Strimla över lime/olivolja. Lägg på en dillkvist och en vikt skiva rökt lax.

Rostbiffrulle

Skivad rostbiff. Fyll med fetaost blandad med soltorkad tomat och färsk basilika. Rulla in fyllningen i rostbiffen så det blir som små rullader.

Oxfilé i bit

Bryn oxfilén i het panna i smör. Salta och peppra. Ös gärna hela tiden. Ställ in i ugn, 55 grader cirka 1,5 timme.

Färska champinjoner med vitlök

Fräs färska hela champinjoner i vitlök, smör, olivolja och persila. Salta och peppra.

Färska rödbetor

Skala och klyfta rödbetorna. Lägg i en ugnsform. Ringla över olivolja, salt och balsamvinäger. Ställ in i ugnen cirka 25 minuter i 180 grader. Rosta valnötkärnor och pinjenötter. Strö över innan servering.

Blandade gula, röda och svarta morötter

Skär tvättade morötter på längden. Lägg i en ugnsform. Ringla över olivolja, eventuellt lite smör, salt, peppar och rosmarin. Ställ in i ugnen cirka 25 minuter i 180 grader.

Rör ihop turkisk yoghurt, hackad färsk mynta, lite salt och peppar. Ringla över innan servering.

Palsternackastomp på bädd av fänkål

Koka palsternacka. Fräs skivad fänkål i smör och vatten så den blir mjuk, men med lite spänst. Salta. Lägg den frästa fänkålen på ett fat, häll av de kokta palsternackorna, mosa dem grovt med potatisstöt. Ha i turkisk yoghurt, lite vispgrädde, smör, salt och vitpeppar. Lägg palsternackstompet på fänkålen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".