1 av 2
Hamnen i Vändburg. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
2 av 2
Den norska segelbåten Wyvern i sjönöd mellan Gotland och Öland. Foto: Sjöräddningen

Sjöräddare i Vändburg/Burgsvik prisade för insats

1:34 min

Sjöräddningssällskapet i Vändburg/Burgsvik har utnämnts till 2013 års sjöräddningssällskap vid båtmässan i Älvsjö.

Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare. Av 2013 års 827 sjöräddningslarm och 502 sjöambulanstransporter har 12 uppdrag nominerats.

Vändburg/Burgsviks bidrag gällde den utryckning den 11 juli 2013 då Micke Jaresand, Mikael Johansson, Håkan Mattsson och Björn Ullberger,  ryckte ut för att hjälpa den norska segelbåten Wyvern som befann sig i sjönöd mitt mellan Ölands södra udde och Hoburgen, Gotlands södra udde.

Wyvern som hade 10 personer ombord tog in vatten och var i behov av omedelbar assistans.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 000 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i 70 % av all sjöräddning i Sverige, helt utan krav på ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista