Rekonstruktion av slaget vid ringmuren 1361. Foto: Ninni Gahnström / Gotlands museum

Slaget 1361 visas i Stockholm

Om tre veckor öppnar Historiska Museet i Stockholm en utställning om slaget på Gotland 1361. Utställningen innehåller en del nya fakta från fyndmaterialet i massgravarna efter slaget. Bland annat har forskare via tandemalj kunnat ta reda på vilka individer som var uppvuxna på Gotland och vilka som kommer från Danmark.

Den 22 mars öppnar utställningen "Massakern vid muren - slaget om Gotland 1361" på Historiska museet i Stockholm.

Med hjälp av ny kunskap och unika fynd berättas historien om hur 1 800 gotländska bönder dog i strid mot danska soldater.

1361 invaderades Gotland av danske kungen Valdemar Atterdags soldater och gotländska bönder grep till vapen för att försvara ön.

Slutstriden stod vid Visby ringmur och totalt beräknas 1 800 personer ha dött, de flesta var gotlänningar. De begravdes i massgravar som grävts ut av arkeologer i början av 1900-talet.. Fynden, tusentals rustningdelar och skelett finns på Historiska museet.

Med hjälp av ny teknik har experter undersökt fyndmaterialet. Benexperter berättar om strider och vapen men har också fått fram uppgifter om kämparnas längd, ålder, sjukdomar och annat. Med prov från vissa individers tandemalj har också forskarna lyckats ta reda på vilka som vuxit upp på Gotland och vilka som är danskar.

Samtidigt visas också konstnären och fotografen Martina Hoogland Ivanows bilder från återskapandet  av slaget 1361 under Medeltidsveckan 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".