Erika Lindberg, Kevin Candlert och Kajsa Ödqvist ska rösta, men osäkra på vilket parti/Foto: Jenny Pettersson SR Gotland

Unga väljare osäkra på vilket parti de ska rösta på vid höstens val

1:39 min

Nästan 3000 gotlänningar får rösta för första gången i år. Men vad de kommer att rösta på är oklart - unga väljare är historiskt en grupp som är mer osäker och också trendkänsligare än äldre väljare.

Linnea Olsson är 19 år och får rösta för första gången i år, men hon kommer ändå att avstå.

 -  Jag fattar ingenting om det. Jag är inte så insatt i det och tycker inte att det är intressant, säger förstagångsväljaren Linnea Olsson.

Totalt är det nästan 46000 gotlänningar som får rösta, och dryga 6% av dom är just förstagångsväljare och får rösta för första gången. 

Men vad det kommer att stå på lapparna som de lägger i urnorna är osäkert - unga är generellt sett en osäkrare väljargrupp till skillnad från de äldre.

I Statistiska centralbyråns senaste väljarundersökning uppger en knapp tredjedel av väljarna under 25 år säger att de inte vet vilket parti de sympatiserar mest med. Henrik Ekengren Oscarsson är professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet och expert på ungas väljarbeteende.

ILL:äldre mer stabila väljargrupper där det finns väldigt stabila ideologiska orienteringar, ofta att man har byggt upp ett anhängarskap med något visst parti.

Erika Lindberg, Kajsa Ödqvist och Kevin Candlert är alla hyfsat överens att dom ska rösta, men förmodligen blir det blankt...

- Jag har inte blivit informerad riktigt, och jag har inte sökt upp informationen själv heller.

Finns det något som skulle kunna få dig att bli mer intresserad?

– Ja, men om de kommer ut med det till oss ungdomar. Alltså, relevant information, Kevin Candlert.

Vad skulle det kunna vara för information?

--Just nu är jag ju student och det är ju rörigt där har jag hört. Men att man talar till ungdomarna kanske, säger Kevin Candlert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista