Överstyrman Ola Häggström med oljeskadad fågel. Foto: Dennis Rase/ Kustbevakningen.

25 oljeskadade fåglar hittade längs kusten

1:59 min

Kustbevakningen hittade på lördagsmorgonen 25 oljeskadade fåglar, varav en var död, i Vändburgs hamn och vid Hoburgsgubben på södra Gotland.

– Kustbevakningen har blivit kontaktad av fågelskådare på Gotland om att man upptäckt oljeskadade fåglar. Vi tar alltid sådan information på största allvar eftersom att det kan indikera att det finns ett oljeutsläpp någonstans ute i havet, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Men Kustbevakningens sattelitbilder och flygspaning har inte visat några tecken på något utsläpp. En av fåglarna var död när den hittades och många av de övriga fåglarna är medtagna.

– Det är alltid allvarligt när fåglar drabbas av olja. Det är vare sig bra för flygförmågan eller förmågan att hålla värmen. Men vi har inte tvingats avliva någon fågel ännu, säger Mattias Lindholm.

Kustbevakningen kommer att flyga över området och ha personal i närheten under de närmsta dygnen - för att eventuellt kunna upptäcka om någon olja skulle visa sig på havet.

– Vårt uppdrag är att kunna ta hand om oljeutsläpp och vi tar alltid information om olja på största allvar och måste samla resurser för att se vad det här kan vara för något, säger Mattias Lindholm.

För två veckor sedan rapporterades liknande händelser på Öland. Där hittade Kustbevakningen ett flertal fåglar tillsammans med fågelskådare, som var oljeskadade och tvingades avlivas.

– Det här händer några gånger per år och det är alltid tråkigt när djur kommer till skada i miljön på detta sätt, säger Mattias Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista