Gammal luftvärnskanon på Tofta skjutfält. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio

Engelhardt (S) vill satsa mer på försvaret

1:27 min

Gotlands socialdemokratiske riksdagsledamot Christer Engelhardt är beredd att höja försvarsanslagen, för att kunna bygga ut försvaret på Gotland.

– När man  talar om luftvärn, marin närvaro och  någon form av permanent stridsgrupp, utan att bygga upp regementen,   så måste man vara beredd på att det kostar pengar och då måste också mitt parti vara berett att tala om det i kommande budgetarbete, att vi är beredda att se över anslagen.

Den Moderate riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedt säger att han vill avvakta försvarsberedningens betänkande  innan han uttalar sig.

– Det kommer den här månaden. Det skulle kännas helt apart för mig att stå här och placera ut stridsvagnar när det finns kvalificerade människor som har tilluppgift att kika på det här.

Den Folkpartistiske riksdagsledamoten Allan Widman vill ju öppna för ett medlemskap i NATO, men det vill inte Christer Engelhardt.

– Nej där är vi tydliga, vi bygger på vår neutralitet, och det ska vi också bygga vårt försvar på.

Gustaf Hoffstedt däremot är inte lika bestämt avvisande.

- En grundförutsättning är i så fall att det finns en blocköverskridande överenskommelse om det, och det måste också finnas en djup och bred folklig förankring om det.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista