En av Leopardstridsvagnarna som står på Tofta skjutfält körs av från Gotlandsfärjan. Arkivfoto: Håkan Erlandsson/P4 Gotland Sveriges Radio

Försvaret på Gotland kan byggas upp på ett halvår

Stort misstag att avmilitarisera Gotland
5:35 min

Totalförsvarsrådgivaren och tidigare rektor vid Försvarshögskolan, Karlis Neretnieks, säger att det finns snabba sätt att rusta upp på ön genom att flytta hit förband tillfälligt från fastlandet.

Om alla politiska beslut går fort så kan försvaret byggas upp på Gotland inom två till tre år, enligt Karlis Neretnieks. Men under tiden kan man alltså placera andra förband på ön, och när försvaret har byggts upp här kan de flyttas tillbaka till fastlandet.

Han anser att politikerna blundade för verkligheten när de inte tog hänsyn till kriget i Georgien 2008 vid det förra beslutet om försvaret. Då var tanken att försvaret bara skulle ägna sig åt uppdrag i utlandet.

– Nu kan man inte blunda, den värld vi hoppades på är inte verkligheten längre, säger Karlis Neretnieks.

Ryssland ockuperar nu ett grannland för att skydda etniska ryssar, och enligt Karlis Neretnieks kan samma sak hända i de baltiska länderna Estland och Lettland, där uppemot en tredjedel av befolkningen är ryssar.

– Gotland är nyckeln till Östersjön. I värsta fall kan det bli kapplöpning mellan Ryssland och NATO, och då måste det kosta att "låna" Gotland, säger Karlis Neretnieks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".