Foto: Susanne Nobel/Sveriges Radio

Hyresgäst som inte städat vräktes

En hyresgäst har vräks från sin lägenhet i Visby eftersom bostaden ansågs för ostädad. Enligt hyresnämnden så får det inte vara hur stökigt som helst i en hyreslägenhet. 

Enligt hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra så upptäcktes situationen hemma hos hyresgästen av en ren slump. När hyresvärden gick in för att justera termostaten i lägenheten möttes de av en annorlunda syn.

Lägenheten var enligt bostadsbolagets representant belamrad med saker från golv till tak.

Golvytorna var så  fulla med kartonger och föremål att det var svårt att ta sig fram. Enligt hyresvärden så ökade röran i bostaden risken för både brand och ohyra.

Kontraktet sades upp med hyresgästen men när uppsägningen skulle prövas i hyresnämnden backade bostadsbolaget och gav hyresgäästen en chans till. Men ett halvår senare var situationen densamma, om inte ännu värre.

När fallet togs upp i hyresnämnden vann hyresvärden och kvinnan förlorade sitt hyreskontrakt. Enligt Hyresgästföreningen är den här typen av fall ovanliga.

Fallet visar att om du slarvar med städningen eller skötseln av din lägenhet så riskerar du att förlora din bostad. Villkoren finns angivna i hyreslagen.

– Det handlar om att du som hyresgäst har ett vårdnadsansvar, att du måste sköta och städa din lägenhet. Gör man inte det ökar risken för skador, att det kan uppstå brand, ohyra eller att det börjar lukta, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista