Hemtjänst. Foto Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

Hemtjänstbesök hos gamla kan ersättas med videosamtal

2:05 min

Hemtjänsten på Gotland inför nya digitala system för att spara tid och pengar. Till exempel funderar de på att ersätta hembesöken med videosamtal, enligt Marianne Godin Luthman ansvarig för hemtjänsten.

Tycker du att viedosamtal kan ersätta hembesök?

Videosamtal är bara en del av hur framtidens hemtjänst kan komma se ut. Personalen kan också komma att logga in hos de äldre med mobiltelefoner, det har redan flera kommuner i landet infört. Marianne Godin Luthman tittar nu på andra möjligheter för Gotlands hemtjänst.

– Vi vet att vi får fler äldre och vi vet att vi inte kommer ha så mycket personal vi behöver, och då är mer teknik oerhört viktigt, säger Marianne Godin Luthman

Men det finns inte bara fördelar. I andra kommuner har de digitala systemen inte fungerat problemfritt. Fackförbundet Kommunal kritiserar bland annat Stockholm och Helsingborgs kommuner för att det sätter så stor tidspress på de anställda att de inte hinner med egna toalettbesök eller raster.

– Vi har stannat upp lite och ska titta på de kommuner som infört det utifrån kvalité och ekonomi, säger Marianne Godin Luthman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista