Renault Twizy elbil med uthyrningsmöjlighet på Gotland 2014 Foto Renault

Femtontal elbilar till uthyrning i Visby i sommar

5:53 min

I sommar ska det hyras ut elbilar i Visby, säger projektledaren som fått hälften av pengarna till ett tvåmiljonersprojekt av Energimyndigheten

Bilar som drivs av el är framtiden. Det finns det en rätt bred politisk enighet om och Gotland har framhållits som en bra avgränsad plats att testa elbitsnät i verkligheten. Men det går trögt, trots flera olika elbilsprojekt här.

Men just idag på vårdagjämningen kan Eter avslöja att det pågår ett möte mellan Länsstyrelsen, Regionen, Turistbranchen, Elbil Gotland och fastalandsföretaget Direct Energy om uthyrning och laddning av ett femtontal elbilar på Gotland i sommar.

Direct Energy har fått 800 000 kronor för att pröva ett nytt sätt att locka folk till provkörning av elbilarna. Det blir i sommar på bästa semestertid och nu återstår att ordna ett tjugotal laddplatser.  Laddstolpar att tanka ifrån behövs för att det skall gå snabbare att ladda bilarna. Det går att ladda från vanliga eluttag också, det säger Jon Malmsten som är projektledare på Direct Energy men då tar det längre tid.

Henrik Johansson på länsstyrelsen försöker nu samordna och också delfinansiera Produkt Gotlands projekt ElbilGotland. Projekledaren där Sven Sandström, säger att projekten kompletterar varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista