Martin Friberg är larminstallatör och har fullt upp just nu. Gotlänningar står för 70 procent av larmköpen på Gotland, resten är fritidshusägare från fastlandet. Foto: Patrik Annerud

Gotlänningarna larmar sina hus som aldrig förr

5:04 min

Från en låg nivå ökar försäljningen av larm på Gotland explosionsartat. Medan ökningen på fastlandet ligger på tio procent per år så är de senaste två årens ökning på Gotland ett par hundra procent.

- Det är att komma hem och slås av känslan att ha blivit våldtagen som man vill slippa, säger Max Hörberg som är villaägare i Akebäck.
Han har just skaffat sig ett kombinationslarm när Radio Gotland besöker honom, trots att han själv aldrig varit utsatt för inbrott.

Larmförsäljaren Björn Gustavsson på säkerhetsföretaget Verisure menar att folk blivit mer medvetna  om risker, fast erkänner att det också har att göra med att larmprylarna i det uppkopplade hemmet är en sporre för teknikintresserade.
- Jo det känns så, det tilltalar många att kunna övervaka sitt hem på distans, säger Björn Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista