1 av 2
Mikroskrot av metall. Foto: Malin Nordström/P4 Gotland Sveriges Radio.
2 av 2
Nils-Erik Norrby. Foto: Malin Nordström/P4 Gotland Sveriges Radio.
GODMORGON GOTLAND

Metallskrot blir framtidens spår från vår tid

7:04 min

Vad kommer framtidens arkeologer att hitta för spår från vår tid? Kanske metallskrot i form av påsklämmor och disketter.

Nils-Erik Norrbys utställning spänner över 800 år. Den börjar på 1600-talet och de spår vi har från den tiden idag. Han blickar också 400 år framåt i tiden och funderar över vad arkeologerna kommer att hitta från vår tid.

Sannolikheten att små metallbitar från till exempel förpackningar finns bland de spåren är stor, eftersom vi sällan återvinner dem.

Nils-Erik Norrbys intresse för metallskrot började när han jobbade i ett packeri. Där fanns en maskin som flera gånger om dagen skulle fyllas på med den sortens metallspännen som sitter på nätpåsar med grönsaker. Då slog det honom hur stora mängder metall det går åt även till små obetydliga föremål.

På Almedalsbiblioteket ställer han nu ut de små föremålen tillsammans med teorier om hur framtidens arkeologer kan tänkas tolka dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista