Följ med gotländska yrkesfiskaren Johannes Klingvall på torskfiske

8:44 min

Grillad Östersjötorsk tar ungefär 14 timmar att laga. I alla fall om man åker med en fiskebåt. Och timmarna känns långa om man är sjösjuk radioreporter.

Johannes Klingvall är en gotländsk yrkesfiskare som fiskar en stor del av året i Skåne. Under vinterhalvåret har hans båt Jane utgått från skånska Skillinges fiskehamn.

- Det finns ingen torsk hemma och det finns mycket sälar. Sälarna äter upp torskarna så det blir ingenting kvar även om vi skulle fånga något. Tyvärr ökar problemen här i Skåne också, säger Klingvall.

- På sommaren kan vi fiska flundra. De två månaderna ser man fram emot hela året. Det är gott att sova i sin egen säng i stället av en fuktig fiskebät.

Klingvall är fjärde generationens fiskare. Han tror att han blir sista fiskaren i släkten.

- Jag har svårt att se en framtid inom yrket som det är nu. Jag tror inte jag är inom branschen inom fem år. Det är som många kedjor på landet, det upphör att existera. Kunnande av strömmar och namn på grynnar, hällar, strömmar och fiskeplatser kommer nog att försvinna i framtiden, säger Klingvall.

Men ännu tillbringar han vintrarna i en fuktig fiskebåt och går han upp klockan fyra på morgnarna.

- Det är så jävla roligt när det går bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista