Inspelningsplanering pågår i härlägret. Inspelningsassisten Rebecca Carlsson (tv) och regissör Ivan Mattias Pettersson (ryggen mot kameran) överlägger om inspelningsscener med Gabriel Winnberg (vid datorn) och medlammar i föreningen Stockholmsfäniken, som hjälper till med miljöbyggen och historiska detaljer. Foto: Patrik Annerud/Sveriges radio P4 Gotland

1500-talskatastrof blir film under Medeltidsveckan i Visby

Katastroffilm blir till på Medeltidsveckan
7:43 min

Det ska egentligen föreställa Stockholm på 1500-talet. Men är det medeltidsvecka måste man passa på, resonerar filmteamet bakom en blivande katastrofdokumentär om en 493 år gammal militärmiss.

2007 hittades ett fartygsvrak mellan Gotland och Öland som var en sensation. 1500-talets största svenska krigsfartyg låg där, delvis söndersprängt sedan år 1521, då den tyska Hansan genomförde en fientlig bordning av fartyget. En bordning med ödestiger följd för dåtidens mastodontbygge i fartygsväg. 
Nu pågår en dokumentärfilminspelning om katastrofen, och delar av handlingen spelas in i Visby - underpågående Medeltidsvecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".