Fia fick ett nytt hjärta

11 min

Fia Åhlund var på väg till Skånes universitetssjukhus i Lund för att få ett nytt hjärta. Men komplikationer uppstod och helikoptern vände hem igen. Nästa gång hon fick besked om att det fanns ett hjärta som skulle kunna passa henne vågade hon inte glädjas alls.

Andra gången gick det vägen. I februari fick Fia sitt nya hjärta. Nu i september har hon kunnat gå tillbaka till jobbet på Tjelvarskolan.

Fia har vetat länge att hon skulle behöva ett nytt hjärta, men under många år tackade hon nej. För tre och ett halvt år sedan blev hon så sjuk att hon måste tacka ja. Då började en väntan som kändes oändlig.

- Man går med sökare hela tiden. Jag fick egentligen inte lämna stan, men det tyckte jag att jag fick. Men jag kunde inte åka buss eller färja till Fårö, eftersom jag måste vara säker på att kunna ta mig tillbaka snabbt, berättar hon.

När beskedet till sist kom blev hon överlycklig. En lycka som snabbt vändes till enorm besvikelse.

- Plötsligt ser jag att hon som sitter bakom mig i helikoptern har något att berätta. Helikoptern fick vända och köra hem igen. Man får stänga av för att klara en sån sak.

Nästa gång samtalet om att det fanns ett hjärta kom vågade Fia inte glädjas. Inte förrän operationen var över och hon fått veta att det hade gått bra.

Idag gläds hon åt att med lätthet kunna göra det som alltid varit jobbigt förut.

- Jag har aldrig orkat, jag har alltid fått kämpa. Idag kan jag gå utan att bli andfådd. Jag kan gå i trappor som alla ni andra. Om det är såhär det känns för friska människor att kunna gå, så förstår jag inte varför folk inte går mer, säger hon.