Företagare vill bygga bostäder i silon i Ronehamn

1:37 min

Byggkonsulten Lars-Erik Gerell vill bygga 20-30 lägenheter i Lantmännens silo i Ronehamn. Men regionens vatten- och avloppsplan kan försena projektet.

Rone LRF-avdelning arrangerade på onsdag kvällen ett politikermöte om Ronehamns utveckling. Drygt 40 intresserade sockenbor var på plats för att diskutera Ronehamns framtid med politiker från de sex partierna i regionfullmäktige.

Bland annat hamnens behov av muddring och reningsverkets kapacitet diskuterades. Många på mötet var nyfikna på Lars-Erik Gerell som vill bygga lägenheter i Lantmännens silo och en marina i hamnen.

- Planen är att bygga mellan 20 och 30 lägenheter, beroende på storleken på lägenheterna. Det ska bli bostadsrätter, säger Gerell.

Han räknar att projektet kostar 40-50 miljoner kronor.

- Det finns två intressenter som kan finansiera bygget. Jag vill inte säga vilka de är. En av dem finns på Gotland och en på fastlandet, säger han dock.

Byggstart planeras 2016 och inflyttning 2018. Ett stort frågetecken är reningsverket som redan är fullt utnyttjat. Politikerna på onsdagens möte var eniga om att nuvarande vatten- och avloppsplanen är svår att ändra på. Det innebär att den nya VA-lösningen i Ronehamn får vänta till år 2022.

- Vi hoppas att projektet kan hitta andra lösningar med ny teknik. Vi hjälper till och underlättar tillståndsprocessen, säger tekniska nämndens ordförande, socialdemokraten Tommy Gardell.

Gerell är egen företagare och jobbar som byggkonsult. Han har tidigare bott på Gotland och flyttar snart tillbaka till ön. Enligt Gerell har tio personer redan visat intresse för lägenheterna.