Bra potatisskörd på Gotland trots värmeböljan i juli

3:02 min

I veckan skördade Stefan Svensson potatis vid Henriksdal i Barlingbo, och han tyckte att det såg bra ut. Han var orolig efter värmeböljan som kunde ha skadat potatisen och värmen i juli försenar skörden nu.

Om julihettan hållit i sig kunde den ha hotat skörden, eftersom värmen gör att knölarna inte växer och all kraft går till blasten. Om det går för långt går det inte att rädda med vatten, för då spricker potatisarna. Men så blev det alltså inte i år.

Däremot var det som vanligt torrt under sommaren, och för att ha vatten till sina odlingar samlar öns bönder in vatten under vårfloden. Vattnet pumpas från diken och åar till dammar där det kan göra nytta istället för att bara rinna rakt ut i havet.

Gotland går mot strömmen och ökar arealen det odlas potatis på, istället för att minska som i resten av landet. Dessutom ökar den ekologiska odlingen, eftersom det inte är problem med bladmögel - och då går det att odla utan bekämoningsmedel.

– Kunderna vill ha ekologiskt, och vill de ha det tar vi fram det. Det är så det styrs, politiken styr inte - de kan göra vad de vill med bidragen, säger Stefan Svensson.