Gotländska politiker positiva till avgift för överklagande av bygglov

1:54 min

Moderaterna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Center på Gotland stödjer förslaget på en avgift för överklagande av bygglov. Det framkom vid en allmänpolitisk debatt mellan de gotländska politikerna i Hemse.

En eventuell avgift för överklagande av bygglov får gehör från Moderaterna, Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna på Gotland.

- Rätten att överklaga är grundläggande och den ska vi värna. Men vi vill att man utreder ett alternativ. Första gången ska det inte kosta att överklaga,  men om man fortsätter att överklaga för att dra ut processen, så ser jag gärna en avgift, säger Simon Härenstam Moderaterna, som tycker att det i vissa fall rör sig om okynnesöverklaganden.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet är mer tveksamma till avgiften.  Partiernas representanter på allmänpolitiska mötet i Hemse tyckte inte att man bör begränsa den grundläggande rätten att överklaga. Alla närvarande partier underströk att regionen måste förbättra processen för bygglov.

Det är riksdagen som avgör om det bli en avgift för överklagande av bygglov. Moderaternas Simon Härenstam hoppas att gotländska politiker kan driva frågan gemensamt.

- Jag skulle jättegärna ser att vi driver frågan mot våra riksdagspartier. Däremot är det kanske inte aktuellt i närtid, det behövs en beredning. Men jag hoppas verkligen att det kan hända under nästa mandatperiod, säger Härenstam.

Sverigedemokraterna tackade nej till mötet i Hemse.