Skrotbilar. Foto: Region Gotland

Skärpta krav på miljöriskföretag på Gotland

Claudia Castillo: Det är klart att det kan kosta pengar
1:38 min

Sju miljöriskklassade företag på Gotland - bilskrotar, bensinmackar och en kemtvätt har inte undersökt hur de påverkat miljön, trots att de haft två år på sig. De får nu förelägganden av Region Gotland som även riktar ett föreläggande mot sig själv.

- Risken är att marken eller grundvattnet blivit förorenat och att människors hälsa kan utsättas för det här eller att miljön mår dåligt av det, enligt miljöskyddsinspektör Claudia Castillo.

Region Gotland har riskklassat företag och verksamheter på ön och för två år sedan informerades de företag som hamnade i riskklass två, vilket betyder att det är stor risk för att det skulle kunna vara föreningar i mark och vatten.

Och då fick de krav på att göra undersökningar och hälften av företagen har gjort det och hittills har proverna visat på låga värden.

Men sju företag och verksamheter har inte lämnat in de efterfrågade proverna, trots att de haft två år på sig.

Det är två bensinmackar, två bilskrotar, en mekanisk verkstad, en kemtvätt och en före detta miljöstation som nu fått förelägganden om att göra undersökningarna.

Och de inte gör det inom tre månader är nästa steg att man skriver ett föreläggande till med ett viteskrav, och då kostar det pengar om man inte följer det.

En verksamhet som inte gjort det är den före detta miljöstationen vid Statoil i Roma, som Region Gotland själv har varit ansvarig för. Så Region Gotland förelägger alltså Region Gotland för att inte ha gjort det Region Gotland krävt. 

Om undersökningarna sen visar sig att det blivit en skada på miljön kan det bli krav på sanering.

-- Om det visar sig att mark eller grundvatten är förorenat och i en sådan omfattning att man behöver göra något åt det, då måste man sanera. Det är klart, det kan kosta en hel del pengar, säger Claudia Castillo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".