Ålarve strandängar blir lättare att nå med rullstol

3:35 min

Ålarve naturreservat i Rone blir ett mer tillgängligt besöksmål för rullstolsburna. Den murknade "dansbaneliknande" rastplatsen har rivits för att ersättas av en högre utsiktplats med ramp.

Till våren kommer själva "entrén" till reservatet att ha gjorts om - i det att det görs en ny bro över diket och den grusade, rullstolsanpassade vägen ut till den handikappanpassade rastplatsen renoveras.

Lena Pettersson på länsstyrelsen jobbar som förvaltare av de skyddade områdena på södra Gotland och hon tror att den nya rastplatsen kommer att ge bättre utsikt över Ålarve strandängar.

Småtärna, rödbena, tofsvipa och skärfläcka - skälen kan vara många att med kikare och fikakorg besöka Ålarve strandängar i Rone. Även med barnvagn eller rullstol har det varit möjligt, för Ålarve är redan ett handikappanpassat naturreservat där besökare också i rullstol kunnat ta sig ut till strandängarna på en särskild gångbana.

Där har, fram till helt nyligen, funnits en utsiktsplats; ett trädäck, som en dansbana ungefär, med grillplats. Men nu har den alltså rivits för att istället ersättas av en nyare, högre konstruktion.  

Lena Pettersson på länsstyrelsen var rädd att någon skulle göra sig illa på det murkna däcket. Hon har hittat pengar i sitt reservatsanslag för att ytterligare få fason på Ålarvereservatet och göra det mer tillgängligt. 

Det är i enlighet med uppdraget från Naturvårdsverket, säger Lena Pettersson. Att i möjligaste mån tillgängliggöra naturreservat för alla.

Själva entrén till reservatet kommer också att göras om. Där finns en bro över diket som också behöver ersättas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista